۶.۰۴.۱۳۹۱

چه کسی دختر هنرپیشه را در کابل کشت؟

ایوب آروین - بی بی سی

چند روز بعد از انتشار خبر مرگ یک دختر هنرپیشه تئاتر و سریال تلویزیونی در کابل، پلیس این شهر قتل دختری ۲۲ تا ۲۴ ساله به نام "بنفشه" را تائید کرده و گفته است که این حادثه یک "خصومت‌ شخصی" بوده و پنج نفر به اتهام قتل بازداشت شده‌اند.
ژنرال محمد ظاهر ظاهر رئیس تحقیقات جنایی در فرماندهی پلیس کابل به بی بی سی گفت در میان بازداشت شدگان دو زن نیز هستند که از دوستان مقتول به شمار می‌روند.

آقای ظاهر گفت که این حادثه دوشنبه گذشته ۳۰ اسد/مرداد در حوزه ششم امنیتی کابل رخ داد.
او گفت براساس معلومات پلیس "بنفشه" بعد از ظهر روز دوشنبه در نتیجه ضربات چاقو زخمی و به بیمارستان 'استقلال' منتقل شد ولی در آنجا به دلیل شدت جراحات، جان باخت.
رئیس تحقیقات جنایی در فرماندهی پلیس کابل تنها به ذکر این نکته بسنده کرد که دعوایی بین دو طرف بر سر "رابطه دوستی" رخ داده و در جریان این دعوا "یکی از طرفین خانم بنفشه را با چاقو مجروح کرد."
این مقام پلیس کابل گفت او در یکی از سریال های یک تلویزیون خصوصی بازی می کرده، اما تاکید کرد که قتل او، ارتباطی با حرفه اش نداشته است.
با این حال برخی داستان را به گونه ای دیگر روایت می کنند. ظاهرا ماجرا از نمایشنامه ای شروع شده که این دختر نقش عروس را بازی می کرده و در آن چند پسر به گونه ای "عاشقانه" با وی صحبت می کردند.
اما مسئولان تلویزیون خصوصی امروز به بی بی سی گفته اند که این دختر در این نمایشنامه تلویزیونی چهل دقیقه ای، نقش نامزد یک فرد کم هوش را بازی کرده است و محتوی این نمایشنامه هم طنز و کمدی بوده است.
فهیم کوه دامنی از مسئولان این تلویزیون می گوید هیچ نکته تحریک آمیزی در این نمایشنامه وجود نداشته است که موجب تحریک عده ای برای قتل این دختر شده باشد.
البته این نکته نیز روشن است که این دختر کارمند این شبکه تلویزیونی نبوده و تنها در این نمایشنامه تلویزیونی نقش بازی کرده است.
مسئولان حوزه ششم امنیتی که محله 'سرکاریز' محل وقوع قتل، در آنجا است حاضر به پاسخگویی در این مورد نشدند و به همین ترتیب، بیمارستانی که این دختر به آنجا منتقل شده بود هم پاسخی ندادند.
پزشکی در این بیمارستان گفت که رسانه‌های زیادی در این مورد تماس گرفته‌اند، اما پاسخی دریافت نکرده‌اند. او افزود که حتی مسئولان این بیمارستان هم حاضر به مصاحبه در این مورد نیستند.
به دلیل سکوت بستگان و مقامات امنیتی و بیمارستانی، گمانه زنی در باره علل قتل در کوچه و خیابان و در شبکه های اجتماعی افزایش یافته است.
گزارشهای تائید ناشده هم وجود دارد که یک یا دو دختر "هنرپیشه" به دلیل کار حرفه‌ای شان در تلویزیون از سوی جوانان منطقه خودشان هدف قرار گرفته اند.
براساس این گزارشها، این جوانان این دو هنرپیشه را متهم کردند که با اجرای نقش در این نمایش، غرور قومی خود را زیر پا گذاشته اند و به همین دلیل باید کشته شوند.
ظاهرا گروهی از این جوانان که این نمایش تلویزیونی را تماشا کرده بودند، در محله 'سر کاریز' در غرب کابل به دختران "هنرمند" حمله کرده و یکی از دختران را به ضرب چاقو از پا در می‌آورند.
ولی این گزارشها را هیچ کسی به طور رسمی تایید نمی کند، نه منابع رسمی و نه افرادی که در محله زندگی می‌کنند.

گمانه زنی های شبکه های اجتماعی

در سکوت مقامات رسمی، بسیاری در فیسبوک و شبکه‌های اجتماعی این خبر را دنبال می کنند و برخی نیز به اظهار نظر در باره عملکرد قاتلان پرداخته اند.
ناروشنی و ابهام در باره قتل این دختر هنرپیشه، باعث شده است که برخی نسبت به سکوت مقامات رسمی اعتراض کنند و خواستار شفافیت بیشتر شوند.
برخی منتقدان می گویند که عدم شفافیت به نگرانی و عدم امنیت دامن می زند و این برای افغانستان که با مشکلات بزرگتری چون تروریسم رو به روست، می تواند هزینه گزافی از بین رفتن سرمایه اجتماعی را به دنبال داشته باشد.
البته برخی هم از رفتار پلیس و مقامات قضایی دفاع می کنند و معتقدند که آنها نیز با درک شرایط اجتماعی در افغانستان سعی دارند تا بعد از کشف و روشن شدن اصل واقعه، آن را شرح دهند چون بیان موضوعاتی نظیر روابط دختران و پسران و تغییراتی که در خانواده های سنتی رخ داده آسان نیست به خصوص که اکثر این خانواده ها اکنون جوانانی دارند که در دانشگاه تحصیل کرده اند و نظراتشان گاه بسیار متفاوت با خانواده است.
در چنین وضعیتی چندان دور از انتظار نیست که بازار شایعه، قصه‌پردازی در میان جامعه گرم شود ولی در نهایت همگان باید منتظر بمانند تا اصل قضیه از سوی پلیس و مقامات قضایی روشن شود.
اما با توجه به حوادث مشابهی که در سالهای گذشته رخ داده است، انتظار نمی رود پلیس کابل بزودی بتواند پرده از اسرار چنین قتلهایی بردارد.
چون سوالهایی که در قبال قتلهایی مشابه در گذشته وجود داشته است باگذشت سالها، هنوز بی پاسخ مانده اند. بعنوان مثال می توان از ابهام در مرگ شیما رضایی، پس از هفت سال یاد کرد.
شیما رضایی گوینده برنامه های تفریحی تلویزیون طلوع در سال 2005 بطور مرموزی به قتل رسید و با گذشت هفت سال هنوز، پرده از اسرار مرگ او برداشته نشده است و ظاهرا نهادی هم نیست که چنین پرونده هایی را در افغانستان دنبال کند.
شیما رضایی نخستین دختری بود که اجرایی متفاوتی از برنامه های تفریخی را در افغانستان معرفی کرد. اجرایی که با هنجارهای اجتماعی افغانستان در آن سالها سازگاری نداشت. اما نحوه اجرای او پس از مرگش به سبک عام برای بسیاری از مجریان دیگر برنامه تفریحی در تلویزیونهای خصوصی بدل شد.

۲ نظر:

ناشناس گفت...

I was wondering if you ever thought of changing the layout of your blog?
Its very well written; I love what youve got to say.

But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.
Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 images.
Maybe you could space it out better?
Also see my webpage > transfer news epl liverpool

ناشناس گفت...

Excellent post. I absolutely appreciate this website.
Keep it up!

Feel free to visit my web page :: iphone repair